Nagy Flórián


Nu m-am născut într-o familie de fotografi, nici măcar n-am avut un aparat foto. Îmi aduc aminte, că am fost la bunica mea, încă eram foarte mic, când în timpul cercetărilor mele prin casă, am găsit un album de foto într-un dulap vechi. Erau mai ales fotografii de grup, în fața unor case. Un om cu mustață mare, care stătea în poarta unei fabrici, mi-a atras atenția, deoarece avea în mână un polonic imens. Era vorba de bunicul meu, despre care îmi povestise bunica mea, că lucra ca ospătar pe vremuri. Cuvintele zburau ca niște săgeți deasupra capului și mă gândeam la lumea de atunci în timp ce mă uitam la fotografii. Atât de mult m-a acaparat vizualizarea fotografiilor, încât bunica mea a trebuit să-mi spună de câteva ori să fac și altceva în afară de admirarea fotografiilor. Tot o întrebam cum se fac fotografiile, cum ajung oamenii în fotografii. Nici nu s-a pus întrebarea, ce îmi doream de ziua mea de naștere, de Moș Nicolae sau de Crăciun. Bineînțeles... că nu am primit aparat de fotografiat, dar mama m-a înscris măcar la cercul de fotografie în casa pionierilor de atunci.

După o lungă pauză am început să mă interesez din nou de lumini. Pe vremea aceea era foarte dificil să găsesc un model pentru fotografiile mele, astfel încât făceam fotografii cu partenera mea de atunci, iar mai târziu cu sotia mea. În curând imortalizarea momentelor a devenit pasiunea noastră, căci în timpul călătoriilor noastre peisajele se schimbau atât de repede, încât uneori ne aduceam aminte de câte o locație doar uitându-ne la fotografiile făcute.

Fotografia și excursiile au rămas pasiunea noastră. Astfel încât noi suntem cei mai fericiți, dacă suntem solicitați cât mai departe pentru fotografierea de nunți. De atunci s-a născut fetița noastră minunată, pasiunea vieții noastre, iar eu aș dori să imortalizez fiecare clipă a vieții sale, căci crește atât de repede, încât uneori aș opri timpul. Fără ele, fără familia mea viața mea ar fi doar un cadru gol. Prin urmare, îi sunt recunoscător lui Dumnezeu, că mi-a ales o profesie, care nu este o sarcină, ci o pasiune.